ماموگرافی
یک روش تصویربرداری با اشعه ایکس است که برای تشخیص سرطان پستان و سایر بیماری های پستان استفاده می شود. این روش به طور معمول برای زنان بالای 40 سال توصیه می شود، اما ممکن است برای زنان جوانتر در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان پستان نیز تجویز شود.
بخش ماموگرافی در کلینیک بهبود مجهز به جدیدترین دستگاه های ماموگرافی دیجیتال است که تصاویر با کیفیت بالا را ارائه می دهد. این تصاویر به رادیولوژیست کمک می کند تا کوچکترین ناهنجاری ها را در پستان تشخیص دهد.
ماموگرافی در کلینیک بهبود توسط پرسنل مجرب و متخصص انجام می شود. رادیولوژیست ها و تکنسین های ما آموزش های لازم را برای انجام ماموگرافی به طور دقیق و ایمن دیده اند.
لزوم و فواید انجام ماموگرافی
نتایج تحقیقات در زنانی که بعد از چهل سالگی هر سال یکبار به طور مداوم آزمایش ماموگرافی را انجام داده اند نشان می دهد احتمال مرگ بر اثر سرطان سینه در این افراد کاهش چشمگیری پیدا می کند. آزمایش ماموگرافی هیچ کمکی به پیشگیری از سرطان سینه نمی کند. با این حال تشخیص به موقع وجود تومورها و ناهنجاری ها در بافت پستان باعث می شود نشانه های سرطان زودتر تشخیص داده شود و فرد با احتمال کمتری نیاز به انجام شیمی درمانی برای از بین بردن تومورهای پستان پیدا کند.
علاوه بر این، انجام تست ماموگرافی به زنان کمک می کند آگاهی بیشتری نسبت به وضعیت سلامتی پستان های خود پیدا کنند. این امر باعث می شود زنان تا 98 درصد نسبت به عدم ابتلا به سرطان در صورت منفی بودن نتایج تصویربرداری ماموگرافی اطمینان حاصل کنند.
بهترین زمان ماموگرافی
بهترین زمان برای انجام ماموگرافی در هفته بعد از پریود است. در این زمان، سینه ها کمتر دردناک و متورم هستند که می تواند انجام معاینه را راحت تر و دقیق تر کند.
کارشناسان توصیه میکند زنان در سنین 45 تا ۵۵ سال سالانه ماموگرافی انجام دهند. زنان 55 سال و بالاتر می توانند هر دو سال یکبار ماموگرافی انجام دهند. با این حال، اینها فقط دستورالعمل های کلی هستند. بهترین زمان برای شروع ماموگرافی و دفعات انجام آن بستگی به عوامل فردی دارد، مانند سابقه خانوادگی سرطان سینه و سایر عوامل خطر.
اگر در مورد زمان مناسب برای شروع ماموگرافی مطمئن نیستید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا بهترین تصمیم را برای وضعیت فردی خود بگیرید.
ماموگرافی چگونه انجام می شود؟
یونیت ماموگرافی جعبه مستطیل شکلی است که از یک لوله برای تولید اشعه ایکس برخوردار است. این یونیت به طور انحصاری برای معاینه پستان با اشعه ایکس مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه شامل بخشی است که پستان را نگه داشته و تحت فشار قرار می دهد تا تصاویری از زوایای مختلف به دست آید.
اشعه های ایکس نوعی امواج نوری یا رادیویی هستند. اشعه ایکس می تواند از هر چیزی از جمله بدن انسان عبور کند. به محض اینکه اشعه ایکس بخشی از بدن را مورد بررسی قرار می دهد، پرتوی کوچکی از بدن عبور کرده و یک تصویر روی فیلم عکاسی ضبط می نماید.
قسمت های مختلف بدن اشعه ایکس را در درجات مختلفی جذب می نمایند. استخوان متراکم میزان زیادی از اشعه را جذب می کند، در حالی که بافت های نرم مانند ماهیچه ها، چربی ها و ارگان های بدن اجازه می دهند تا اشعه بیشتری از آنها عبور کند. در نتیجه، استخوان ها بر روی اشعه ایکس سفید رنگ ظاهر می شوند، بافت های نرم به صورت سایه های خاکستری و هوا سیاه رنگ نشان داده می شود.
در ماموگرافی، لوله اشعه ایکس تصویری از کنار و بالای پستان فشرده ثبت می نماید. در توموسنتز پستان، تیوب اشعه ایکس روی پستان حرکت کرده و چندین تصویر از زوایای مختلف ثبت می نماید. اغلب تصاویر اشعه ایکس فایل های دیجیتالی هستند که به صورت الکترونیکی ذخیره می شوند و برای تشخیص و مدیریت بیماری به راحتی در دسترس هستند.
تفسیر نتایج آزمایش ماموگرافی
انجام آزمایش ماموگرافی منجر به تولید تصاویر سیاه و سفید دو بعدی یا سه بعدی از بافت پستان ها می شود. این تصاویر روی مانیتور رایانه قابل مشاهده هستند. متخصص رادیولوژی بر اساس نتایج حاصل شده، یک گزارش نهایی از یافته های آزمایش برای پزشک شما تهیه می کند. رادیولوژیست بر اساس تصاویر بدست آمده نسبت به وجود تومورهای سرطانی یا خوش خیم اطمینان حاصل می کند و ممکن است برای اطمینان بیشتر ، انجام آزمایشات مجدد دوره ای را تجویز کند. تفسیرنتایج آزمایش ماموگرافی به طور کلی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
– وجود توده های کلیسم در غدد شیری و بافت های دیگر پستان
– وجود توده ها و بافت های متراکم غیر نرمال
– وجود عدم تقارن در بخش های مختلف سینه ها
– وجود ناحیه متراکم تنها در یکی از پستان ها
– ایجاد یک ناحیه متراکم غیر نرمال در مقایسه با نتایج قبلی ماموگرافی
در صورتی که رادیولوژیست وجود این علائم غیر طبیعی را در آزمایشات فرد تشخیص داد ، ممکن است انجام آزمایشات بعدی با بزرگ نمایی بیشتر و یا انجام سونوگرافی را توصیه کند. در برخی موارد نیز نیاز است از تصویر برداری ام آر آی برای تشخیص قطعی ناهنجاری در قسمت هایی که از نظر ظاهری دچار ناهنجاری هستند ولی در آزمایش ماموگرافی چیزی نشان داده نمی شود استفاده شود.